Deventer poëzie prijs voor Ria Westerhuis

Deventer - Ria Westerhuis uit De Wijk (bij Meppel) is op donderdagavond 31 januari 2013 tijdens een feest met poëzie en muziek in Theater Bouwkunde gekozen als winnaar van de Deventer poëziewedstrijd. Deze wedstrijd was uitgeschreven door de openbare bibliotheek, Theater Bouwkunde en de Stentor in het kader van nationale Gedichtendag. De jury vond Westerhuis' Nobody's wife het beste van de ruim tachtig ingezonden gedichten. Het thema van de nationale Gedichtendag was muziek en poëzie. Alle inzendingen moesten betrekking hebben op muziek. Hieronder het winnende gedicht van Ria: Hieronder het winnende gedicht van Ria:
Nobody's wife

Ze zaten al uren
achter een leeg glas
zij walste met haar lange vingers
om het viltje
hij draaide -rond en rond-
een sigaret
keek likkebaardend
naar elke dancing queen
zij at van nijd haar lippen
bloedjesrood
bood enkel weerstand
door
het klakken van haar hakken
in het ritme van the beat

Genieten van Hemels Uitzicht


Auteur: door Eelco Kuiken, Copyright De Stentor OUD-IJHORST

Pastoor Dominus Johannes liep in 1292 door de pastorietuin met hoogstamfruitbomen in Oud-IJhorst te struinen en als hij trek had in een visje, gooide hij zijn netten uit in de aanpalende visvijver. De Pastoriebewoners kunnen nu hetzelfde doen. Tuin en vijver zijn in oude luister hersteld. Een bankje met informatiepanelen maakt het Hemels Uitzicht compleet. Burgemeester Joop Alssema van Staphorst en wethouder Klaas Brand openden 26 april 2012 het zogeheten Hemels Uitzicht, de nieuwe naam van deze plek die nu nog wat mooier en vooral authentieker is. Ze deden dit door een bankje met daarop een paar dichtregels van dichteres Ria Westerhuis, te onthullen. Er staan ook twee borden met informatie over een van de oudste plekken van het Reestdal. "Laten we een minuut niks zeggen, maar gewoon van het uitzicht genieten", aldus Alssema. .

Op het bankje een regel uit het gedicht "de Riest":


Zoas de Riest hier meandert, heur lief delend met twei
wallegies die ze beide wil smokken met heur zute mond.

Over Ria

Ria Westerhuis geboren in 1959 in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”.

Social Media

Facebook
Twitter