Over Ria Westerhuis

Ria Westerhuis geboren in 1959 in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Ze verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”.

Ze publiceert in diverse tijdschriften. Onder meer in het Drents literaire tijdschrift Roet. Ze won een aantal prijzen o.a. van de IJsselacademie te Kampen voor haar gedicht“Ruis”. In april 2009 kwam “Minnezinne” uit. Een bundel met erotisch getinte gedichten in het Drents. Samen met Delia Bremer schreef ze deze Drentse bestseller die uitgebracht werd bij Stichting het Drentse Boek. Beiden schreven 25 gedichten waarbij ze, ieder op hun eigen manier, de diverse wegen van de erotiek bezingen. Een uniek gebeuren in de streektaal.

Minnezinne werd genomineerd voor de streektaalprijs van Dagblad van het Noorden. De bundel Minnezinne leverde dan ook veel publiciteit op. Met een optreden in “de Zomer draait door” (VARA) en diverse optredens bij regionale radio en tv zenders. Sindsdien treedt ze regelmatig op. Alleen, of samen met Delia, dan wel met verschillende muzikanten die haar voordrachten begeleiden.

In oktober 2009 kwam haar eerste cd “Dichter bij elkaar” uit, met vier gedichten in het Drents en zes in het Nederlands. Gitarist Rob Zandgrond begeleidt haar op deze cd op verrassende wijze. In de streektaal van de Reest schreef ze voor zanger-pianist Geert Jan Brader diverse liedteksten, die onder meer te vinden zijn op zijn cd “Nog zoveul doen” verschenen in november 2009. Ook schrijft ze liedteksten voor Heeren Oud-Zuid en Annemiek Drenth.

In februari 2011 kwam haar eerste solobundel "Zundags goed" uit bij Stichting het Drentse Boek. Deze bundel bevat 68 gedichten in de streektaal van de Reest. Ook deze bundel werd genomineerd voor de streektaal literatuurprijs van Dagblad van het Noorden.

Haar derde bundel "Teugelloos" verscheen in 2013 in eigen beheer. Deze bundel bevat enkel Nederlandstalige gedichten. Bij een aantal gedichten zijn illustraties geplaatst van beeldend kunstenaar Jan van Os uit Meppel.

In de winter van 2013 won ze "the battle" van het Filmfestival van Leeuwarden met "Water" en "Vuur"; voordrachten die perfect aansluiten bij de beelden van twee films uit het filmarchief te Assen.

In het voorjaar van 2015 verbleef ze een maand in de oude Pastorie van de R.K. kerk in Veenhuizen. Dit, om zich volledig te kunnen wijden aan haar vierde bundel. Deze werd in november 2015 gepresenteerd in Meppel. Nachtsleutel is de titel van dit omkeerboek; er staan 35 Nederlandstalige gedichten en 20 streektaalgedichten in. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Roger de Groot van de Gemeente de Wolden.

In 2008 schreef ze een script voor een toneelstuk genaamd “Moorddiner”. Daarnaast organiseert en presenteert ze voordrachtavonden, houdt zich bezig met poëzievertalingen en schrijft ze gedichten in opdracht. Tevens is ze bestuurslid van de Neie Drentse Schrieverskring. Ze treedt regelmatig op in het land waarbij ze op vele plaatsen haar gedichten voordraagt. In 2015 toerde ze rond in Zuid Nederland en België met nog 40 andere dichters tijdens de eerste Poëziebus tour. Daarnaast is ze ook nog actief bij de theatergroep "Dikke Reint"

Prijzen:
2006 : gedicht 'Ruis' van IJsselacademie
2007 : gedicht 'de Traon' van de SB Overijssel
2008 : verhaal 'Davidoff ' verhalenwedstrijd van Huus van de Taol.
2012 : tweede prijs foto dichtwedstrijd landschap Groningen
2012 : verhaal 'De leste keer' verhalenwedstrijd Huus van de Taol
2013 : winnaar Deventer poëzieprijs met Nobody's wife


Tags Drenthe Gedichten Verhalen Streektaal

Over Ria

Ria Westerhuis geboren in 1959 in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”.

Social Media

Facebook
Twitter