Verhalen rond de kachel

Koekange - Het is een gure dag, waarop de regen schijnbaar zonder oponthoud neerdaalt. De laatste bladeren worden losgerukt van de bomen, de herfst in het kwadraat.
Perfect weer om lekker binnen te zitten bij een brandende kachel, liefst houtgestookt, en dan met een zelfgebakken cake met koffie of thee. Het zijn al tien jaar de ingrediënten die de Verhalen rond de Kachel tot zo’n succes maken. Verhalenvertellers, dichters en muzikanten weten al die jaren liefhebbers naar Huize Welgelegen in Koekange te trekken.

Verhalen rond de kachel

Het was puur toeval dat Mieneke Bout, bijna de gravin van Huize Welgelegen, en Ria Westerhuis elkaar leerden kennen. Dat was in 2007, toen een fietstocht door De Wolden voerde en er her en der artiesten werden geplaatst. ‘Wij kregen Ria Westerhuis en Rob Zandgrond, ik kende haar nog niet’, kijkt Mieneke Bout terug. Ria ontdekte de mooie kachel in de ontvangstruimte - De Hooiberg - bij het blikmuseum, verhalen vertellen leek de dichteres uit de Wijk wel wat. De eerste avond rok direct 25 bezoekers, daarna waren zo drie extra avonden gepland. De reeks Verhalen rond de Kachel was geboren.

‘Die kachel inspireert me. Wij hadden vroeger geen televisie, toen werden verhalen bij de kachel verteld’, legt Mieneke uit. ‘Mijn vader vertelde ook altijd verhalen, wat ze allemaal hadden uitgespookt bijvoorbeeld’, vult Ria moeiteloos aan. De liefde was wederzijds. ‘Ik ken genoeg mensen uit het wereldje van verhalen en muziek. We besloten er een combinatie van verhalen, gedichten en muziek van te maken. Dat is ook de kracht, die variatie’, stelt Ria vast. ‘Ik wilde wel dat verhalen de hoofdmoot vormden’, zegt Mieneke. ‘In muziek en gedichten zitten ook verhalen, de muzikanten vertellen tevens verhalen rond hun liedjes’, reageert Ria. Er is streektaal, maar ook gewoon Nederlandse verhalen of Engelstalige liedjes.

Verhalen rond de kachel

Geliefd
Zo ontstond een gouden combinatie, geliefd bij zeer veel mensen uit de regio. Natuurlijk is het de ene keer mooier, of anders dan de andere keer. Slechte avonden hebben ze niet gehad en maar eenmaal kwam een artiest niet opdagen. Geen probleem, toen heeft Ria zelf de openstaande plaats ingevuld met poëzie. Ria Westerhuis zorgt voor het programma, Mieneke Bout laat zich verrassen. ‘We evalueren altijd wel even’, benadrukt Mieneke. Vier keer per jaar is de max, alleen in het jubileum jaar kwam er een vijfde avond bij als toegift. ‘Het eerste jaar hadden we ook een avond in december, maar daar zijn we mee gestopt. Het is de verhalenmaand bij uitstek, maar er is dan al zoveel te doen in de regio’, verwijst de Koekangense naar fairs, kerstrondjes en concerten. Met ruim veertig mensen zit het altijd wel vol en regelmatig moet een wachtlijst worden aangelegd. Voor het geld hoeven bezoekers het niet te laten, want voor 12,50 euro krijgen ze iet alleen entertainment, ook zelfgebakken lekkers, koffie of thee en hapjes tussendoor. ‘Bijzonder dat dit zonder subsidie kan’, slaakt Ria een zucht. ‘Dit is een kleine culturele parel’, weet Mieneke zeker.

Info: 0522-451771 of info@welgelegen.com

artikel: Peter Nefkens


Tags Drenthe Gedichten Verhalen Streektaal welgelegen.com

Over Ria

Ria Westerhuis geboren in 1959 in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”.

Social Media

Facebook
Twitter